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Directive no 1/2018 

by the Director of the National Science Centre 

on the conditions of reimbursing travel expenses to foreign members  

of Expert Teams  

of 16th January 2018 

 

Pursuant to article 22 section 5 of the Act of 30th April 2010 on the National Science 

Centre (Journal of Laws of 2016, item 1071 as amended) and pursuant to § 2, section 4 

of the Organisational Regulations of the Office of the National Science Centre attached 

to Directive no 82/2017 by the Director of the National Science Centre of 27th December 

2017, it is hereby decided as follows: 

 

General provision 

§ 1. 

This directive sets forth the terms and conditions of reimbursing travel expenses incurred 

with regard to providing assessments, referred to in article 22 sections 1–3 of the Act 

of 30th April 2010 on the National Science Centre, hereinafter referred to as “travels.” 

 

Interpretation 

§ 2. 

Wherever the directive mentions: 

1) the Director – it shall be understood as the Director of the National Science Centre; 

2) the Centre – it shall be understood as the National Science Centre; 

3) the Traveller – it shall be understood as an expert providing assessments referred 

to in article 22, sections 1–3 of the Act of 30th April 2010 on the National Science 

Centre, who permanently or temporarily resides outside Poland 

 

Travels 

§ 3. 

1. Eligible forms of travel: 

1) by rail, on first- or second- class carriages; 

2) by coach/bus; 

3) by a car not owned by the Centre provided the Traveller has been granted 

permission by the Director of the Centre to do so, issued pursuant 

to an application drafted as outlined in Attachment no 1 hereto; 

4) by plane, in economy class;  

5) by ship/ferry.  
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2. A full reimbursement of travelling expenses must not exceed € 700 in total, when 

the Traveller travels from a European country, or $ 2,000 in total when the Traveller 

travels from another country.  

Car 

§ 4. 

1. When travelling by a car not owned by the Centre, the Traveller shall be entitled 

to reimbursement for the amount equivalent to the number of kilometres driven 

multiplied by the rate per kilometre, with the reservation that the Traveller’s choice 

of route adheres to the principles of efficiency and economy. 

2. The rate per kilometre equals: 

1) PLN 0.5214 for a car with an engine capacity up to 900 cc; 

2) PLN 0.70 for a car with an engine capacity over 900 cc. 

3. Additional expenses connected to the use of the car, i.e. tolls on motorways, charges 

for parking, costs of accommodation en route etc., shall not be eligible for 

reimbursement. 

4. Settlement of expenses for travel by car shall be made based on the completed form 

given in Attachment no 2 hereto. 

 

Accommodation 

§ 5. 

1. The Traveller is entitled to accommodation on the day preceding a session 

of the Expert Team, over the course of the session, and on the session’s final day. 

2. The Traveller shall accept the accommodation provided by the Centre or other entity 

in charge of organising an Expert Team session. 

3. The use of telephones, the Internet and other hotel services shall not be eligible for 

reimbursement. 

 

The general principles for reimbursing travelling expenses 

§ 6. 

1. The Traveller is obliged to respect the principle of economic efficiency when planning 

and carrying out travel with the value of the stated budget in mind. 

2. Pursuant to article 13, section 2 of the Act of 30th April 2010 on the National Science 

Centre, the Traveller may be reimbursed only for the following travelling expenses: 

tickets, including ticket service charges, taxi fares, and the cost of travel by car, as 

stated in § 3, section 1, point 3 and § 4. 

3. Reimbursement of travel expenses does not apply to baggage exceeding the free 

baggage allowance and to the travel insurance of the Traveller.  

4. Provisions in § 5, sections 1–2 do not apply to experts appointed by the Director 

as members of the Control Team. 
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Settlement of travel expenses 

§ 7. 

1. The body appropriate for settling travel expenses is the Finance and Accounting 

Department of the Centre. 

2. It shall be allowed to settle travel expenses by means of a debit note, a receipt 

or an invoice issued by the Traveller's principal employer. The notes must 

be accompanied by copies of documents constituting evidence of the travel expenses 

incurred. The documents thus attached should also be authenticated. An accounting 

document should be issued within 60 days of the date of settling the expenses 

by the Traveller. The Centre shall reimburse the Traveller for the expenses incurred 

within 60 days of receiving all the required documents. 

3. In order to be reimbursed for travel expenses as referred to in § 7section 1, one must 

submit a completed copy of the “Settlement of travel expenses” form (drafted 

as outlined in Attachment no 3 hereto) and a complete set of documents constituting 

evidence of the actual expenses incurred (original travel tickets, invoices, receipts 

etc.). Settlement of travel expenses shall be made within 14 days of the travel’s end 

date. The Centre shall reimburse the Traveller for the expenses incurred within 

60 days of receiving all the required documents. 

4. The settlement and reimbursement of travel expenses shall be made by the Finance 

and Accounting Department based on the aforementioned set of documents, 

in the form of a money transfer to an indicated bank account. 

5. Should obtaining a document (an invoice, a receipt, a ticket etc.) prove impossible, 

the Traveller shall submit a written statement on the expenses incurred and 

the reason for failure to document same (to be written in accordance with Attachment 

no 4 hereto). 

6. Should the required documents be outstanding – with the exception of the case 

specified in section 5 – travel expenses shall not be settled, and the Traveller shall 

not be reimbursed for the expenses incurred. 

 

Transitional and final regulations 

§ 8. 

1. The directive shall enter into force on the date of signing. 

2. Entry into force of this directive repeals with effect Directive no 21/2016 

as  amended.  

 

 

 

Director of the National Science Centre 


